Lwówek Śląski
Nasza Gmina
Urząd Gminy
Dla mieszkańca
Kamery na żywo
Gospodarka odpadami
Gospodarka odpadami
Harmonogram odbierania odpadów
Zasady segregacji odpadów
Deklaracje, oświadczenia
PSZOK - Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych
Sanikom
Uchwały
Kto odbiera odpady komunalne
Osiągnięte poziomy recyklingu
Analiza stanu gospodarki odpadami
Zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny
Co zrobić z zużytym sprzętem elektrycznym i elektronicznym
Miejsce zagospodarowania odpadów
Rejestr działalności regulowanej w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości na terenie gminy i miasta Lwówek Śląski
Adresy punktów zbierania / zakładów przetwarzania odpadów folii, sznurka oraz opon powstających w gospodarstwach rolnych
Ewidencja udzielonych zezwoleń na prowadzenie opróżniania zbiorników bezodpływowych
Komunikaty
Turystyka
LWÓWECKIE LATO AGATOWE
Oświata
Filmy
Kontakt
Smaki regionów, dawne receptury i wyjątkowe potrawy przygotowywane z pasją i sercem. To wszystko podczas Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”. Trwa nabór zgłoszeń do VIII edycji konkursu organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Wydarzenie cieszy się ogromną popularnością, dlatego od ubiegłego roku jego formuła została poszerzona o eliminacje na poziomie powiatów, aby wszystkie chętne KGW miały okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. Celem konkursu „Bitwa Regionów” jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
W tegorocznym regulaminie „Bitwy Regionów” została wprowadzona istotna zmiana. W tym roku po raz pierwszy znalazł się wymóg, aby przy przygotowaniu potrawy konkursowej wykorzystać przynajmniej jeden produkt regionalny, tradycyjny. Wszystko po to, by pokazywać atuty kulinarne regionów. Przewidziano również zwrot środków za zakup produktów spożywczych przeznaczonych na przygotowanie potrawy konkursowej. Zgłoszenia KGW są przyjmowane do 31 marca br.
Konkurs będzie przebiegać w trzech etapach:
Etap I – wszystkie KGW, które prawidłowo prześlą zgłoszenie online, wezmą udział w eliminacjach powiatowych podczas pikników z PRODUKTEM POLSKIM. Etapy powiatowe będą się odbywać od maja do lipca;
Etap II – KGW, które zajmą 1. miejsce w powiecie, zostaną zaproszone do udziału w półfinałach wojewódzkich, które odbędą się w sierpniu i wrześniu;
Etap III – 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikują się do finału ogólnopolskiego. Finał zaplanowany jest
w październiku.
W VII edycji „Bitwy Regionów” padł rekord zgłoszeń – wpłynęło ich aż 3196, a główną nagrodę zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka z województwa opolskiego. Daniem finałowym, które zachwyciło jury, były policzki wieprzowe z ciapkapustą. Na II miejscu uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie z województwa małopolskiego za knedle ze śliwkami. III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie z województwa kujawsko-pomorskiego za szynkę parzoną z kością – wielkanocną.