Przejdź do treści

KARR zaprasza do wzięcia udziału „Polsko-Czeskim festiwalu smaków”

Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. zaprasza do wzięcia udziału „Polsko-Czeskim festiwalu smaków” który odbędzie się w Jeleniej Górze na Placu przy ul. Wiłkomirskiego dnia 14.08.2021r. (sobota). Do udziału w wydarzeniu zapraszamy  regionalnych producentów wędlin, sera, pieczywa, przetworów, miodów, browarów i innych produktów spożywczych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy edukacyjno-gastronomiczne, gotowanie w olbrzymiej brytfannie oraz patelni dań polsko-czeskich. Odbędą się warsztaty z piwowarstwa, występy artystyczne, wiele atrakcji oraz konkursów. 

Organizator zapewnia:

  • bezpłatną powierzchnię handlowo-wystawową z możliwością sprzedaży promocyjnej i degustacji
  • promocja imprezy w regionalnych mediach

W Państwa gestii pozostaje: aranżacja stoiska, wyposażenie oraz obsługa w wyznaczonych godzinach.

Szczegóły organizacyjne:

  • MONTAŻ stoiska można rozpocząć 14.08.2021 r. o godz. 12:00 – 13:45
  • Ekspozycja stoiska dnia 14.08.2021. w godz. od 14:00 do 20:00
  • Obowiązkowy DEMONTAŻ stoiska dnia 14.08.2021 r. od godz. 20:00
  • UDZIAŁ W FESTIWALU JEST BEZPŁATNY!!

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc i bezpłatny udział w Festiwalu organizator zastrzega sobie możliwość dowolnego ustawienia stoiska wystawowego w miejscu organizacji Festiwalu  oraz zmianę godzin trwania  festiwalu.

Celem festiwalu jest zachęcenie do odkrywania na nowo tradycyjnych smaków. Natomiast głównym założeniem tego wydarzenia jest popularyzacja wydarzeń transgranicznych i aktywizacja społeczności  oraz wspieranie lokalnej przedsiębiorczości gastronomicznej.

  1. Kultywowanie tradycji kuchni regionalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego poprzez prezentację potraw regionalnych z pogranicza polsko-czeskiego.
  2. Organizacja jednodniowego festiwalu smaków pogranicza. Podczas festiwalu odbędą się pokazy kulinarne wraz z degustacją oraz prezentowane będą stosika z polsko-czeskimi spożywczymi produktami regionalnymi.
  3. Stworzenie internetowego polsko-czeskiego zbioru receptur „Smaki polsko-czeskiego pogranicza”.

Organizacja festiwalu smaków pogranicza z udziałem co najmniej 45 wystawców, 30 z Polski i 15 z   Republiki Czeskiej. Podczas festiwalu odbywać się będą pokazy kulinarne 1 z Polski i 1 z Republiki Czeskiej. Wspólne gotowanie na olbrzymiej patelni oraz brytfannie. Każdy z pokazów będzie trwał ok. 4 godzin. Podczas pokazów odbywać się będą quizy na temat historii, tradycji i kuchni z udziałem uczestników z Polski i Republiki Czeskiej. Odbędą się też warsztaty z pokazu i degustacji piwa polskiego i czeskiego. W pokazach udział będą brać Polacy i Czesi. Pokazy gastronomiczne jak i warsztaty będą przeprowadzać osoby z obu krajów. Wydany zostanie polsko-czeski zbiór receptur pogranicza z przepisami na dania kuchni czeskiej oraz polskiej, który w wersji drukowanej będzie rozdawany podczas festiwalu, natomiast w wersji online będzie uzupełniany o nowe przepisy  i będzie udostępniany na stronach www partnerów. 

Podczas jednodniowego plenerowego Polsko-Czeskiego festiwalu smaków pogranicza odbywać się będą pokazy kulinarne 1 z Polski i 1 z Republiki Czeskiej. Wspólne gotowanie na olbrzymiej patelni oraz brytfannie. Podczas pokazów odbywać się będą quizy na temat historii, tradycji i kuchni z udziałem uczestników z Polski i Republiki Czeskiej. Odbędą się też warsztaty z pokazu i degustacji piwa polskiego i czeskiego. Pokazy gastronomiczne jak i warsztaty będą przeprowadzać osoby z obu krajów.

Więcej informacji: https://karr.pl/festiwal-smakow/