Przejdź do treści

JESIENNE WARSZTATY ROZLEWNICZE: LWÓWEK ŚLĄSKI - BRUNÓW 2020

   We wrześniu w Pałacu Brunów zgromadziło się wielu gości z całej Polski. Przyjechali tutaj inwestorzy, przedstawiciele firm związanych z techniką i technologią w przemyśle spożywczym, a zwłaszcza w sektorze produkcji soków, napojów, koncentratów oraz piw. Kameralna forma spotkania sprawiła, że warsztaty stały się odpowiednią alternatywą na specyficzny czas, w którym przyszło nam funkcjonować.

   Zebranych powitał Marek Jakubiak, właściciel lwóweckiego browaru oraz Burmistrz Gminy i Miasta Lwówek Śląski Mariola Szczęsna, która zaprezentowała film promocyjny ukazujący walory gminy oraz zachęciła do odwiedzenia i inwestowania w tej malowniczej części Dolnego Śląska. Dodatkowo Pani Burmistrz rozdała gościom pamiątki, nawiązujące do skarbów Ziemi Lwóweckiej i największej imprezy mineralogicznej w Polsce, czyli Lwóweckiego Lata Agatowego. 

   Po zakończeniu części oficjalnej miały miejsce dwa wydarzenia, w których uczestniczyło ponad sto osób! Goście mieli możliwość obejrzenia lwóweckiego browaru oraz miasta podczas nocnego zwiedzania. Następnie, po godzinie 22.00 i powroce do pałacu, ogłoszono medalistów w kategoriach: Good Drink 2020 oraz Good Beer 2020

   Warto nadmienić, że podczas dwudniowego spotkania branży rozlewniczej miały miejsce panele i wykłady. Dariusz Piróg, partner zarządzający i adwokat w Patpol Legal opowiedział zebranym o ochronie własności intelektualnej w branży browarniczej i napojowej. Rafał Ferber z runaways radził jak budować wartość firmy w oparciu o media społecznościowe. Małgorzata Orzechowska z firmy Sleever opowiedziała o innowacjach opakowaniowych. Jędrzej Gorczyński z firmy Calvatis przedstawił szereg rozwiązań zwiększających bezpieczeństwo mikrobiologiczne zakładu produkcyjnego. Dorota Kręgiel mówiła o potencjale napojów energetycznych, przedstawiła także doświadczenia z zagospodarowania produktów ubocznych w browarnictwie. Ilona Motyl podjęła temat higieny w zakładzie produkującym piwo. Paweł Szpila z Jako opowiedział o rozlewie na zlecenie. Michał Gzylewski i Maciej Socjusz zaprezentowali ofertę firmy FOSS, głownie w zakresie analizy ziarna. Janusz Rozumecki i Michał Lenart z firmy JMR zaprezentowali system dealkoholizacji piwa. Wszystkie prezentacje ciekawiły zebranych uczestników, dzięki czemu Jesienne Warsztaty Rozlewnicze Edycja 2020.

   Warsztaty okazały się doskonałą okazją, aby uhonorować zwycięskie rozwiązania konkursu i plebiscytu KROK DO SUKCESU. Małgorzata Orzechowska odebrała wyróżnienie dla firmy Sleever za etykietę termokurczliwą. Paweł Moczyński z Esarom za napój energetyczny z orzeszkami. Janusz Rozumecki i Michał Lenart za system dealkoholizacji oraz stację uzdatniania wody. Bartosz Konopa dla Carotex za emulsje z olejem CBD. 

   Korzystając z okazji zapraszamy grupy turystów do odwiedzenia w Lwówku Śląskim muzeum browarnictwa w zakładzie Pana Marka Jakubiaka (zdjęcia poniżej). Dodatkowe ekspozycje związane z kilkusetletnim wytwarzaniem piwa w "Lwim Grodzie" można obejrzeć na piętrze w ratuszu, gdzie znajduje się Placówka Historyczno-Muzealna. 

 

Więcej o Jesiennych Warsztatach Rozlewniczych na stronie AGRO Industry